person_outline
search
  • Objavljeno
  • Pročitano 510 puta

Bivše ovisnike treba integrirati u zajednicu

U sklopu projekta Humanitarne organizacije Zajednice Susret Upoznaj me, nauči me, zaposli me! (kodni broj: UP.02.1.1.06.0005), financiranog iz Europskog socijalnog fonda (Operativni program: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.) u srijedu, 23. siječnja.2019. godine u prostorijama savjetovališta u  Splitu održan je Okrugli stol na temu „Mogućnosti zapošljavanja i poticaji za dugotrajno nezaposlene osobe, beskućnike i liječene ovisnike“.

 Ovisnici i beskućnici su specifična skupina na tržištu rada koju karakterizira duga odvojenost od tržišta rada, nedostatak radnog iskustva i praktičnih vještina, a što ih čini posebno ranjivom skupinom na tržištu rada te im prijeti dugotrajna nezaposlenost. Iako postoji opće prihvaćen stav da bivše ovisnike i beskućnike treba integrirati u zajednicu, poslodavci im vrlo rijetko pružaju priliku za zaposlenje.

Stoga je cilj Okruglog stola procjena zapošljivosti liječenih ovisnika i beskućnika, osposobljavanje, educiranje i radne pripreme za uključivanje na tržište rada.

Moderatorica Okruglog stola Tea Klapirić, stručna suradnica na projektu „Upoznaj me, nauči me, zaposli me“ ukratko je predstavila projekt, a rad zajednice Susret kroz proteklih 26 godina predstavila je Ružica Nenadić Lisica, višegodišnja stručna djelatnica Doma za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET. Uz nju, o problemu resocijalizacije liječenih ovisnika govorio je i dugogodišnji suradnik Zajednice Susret Denis Maslov, voditelj prihvatilišta za beskućnike Udruge Most koji je iznio probleme života na ulici (beskućništva), povezanosti ovisnika i beskućnika te resocijalizaciji ovisnika beskućnika.

Na Okruglom stolu sudjelovali su: predstavnica Grada Splita Magda Vrvilo, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju; predstavnica HZZ-a Mariza Javor, psihologinja, Odjel za profesionalno usmjeravanje; predstavnik Udruge San Patrignano Siniša Panić, predstavnik Udruge Most Denis Maslov, teolog, voditelj prihvatilišta za beskućnike; predstavnici CZSS Omiš socijalne radnice Andrea Vukmir i Valentina Koljanin te zaposlenici Doma za ovisnike Zajednica Susret Ružica Nenadić Lisica, soc.ped.; Goran Puhalo, radni terapeut i Marija Dorčić, operaterka.

 

Poslijednja izmjena dana Petak, 06 Ožujak 2020 12:06
(0 glasova)

Lenta2

Ovaj je projekt odobren u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., u okviru poziva Podrška socijalno uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina. i financiran iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.499.276,68 kuna, a koji traje od 01.09.2018. do 01.09.2020. Cilj projekta „Upoznaj me, nauči me, zaposli me!“ je povećati razinu znanja, vještina i kompetencija 30 nezaposlenih liječenih ovisnika o drogama kako bi im se olakšao pristup tržištu rada, smanjila socijalna isključenost i povećala zapošljivost, te ojačati kapacitete 20 stručnjaka za pružanje sustavne podrške liječenim ovisnicima o drogama prilikom uključivanja na tržište rada. Tijekom projekta Zajednica će redovito obavještavati o provedbi projektnih aktivnosti putem društvenih mreža i službene stranice www.zajednica-susret.hr.

 

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.