person_outline
search
  • Objavljeno
  • Pročitano 861 puta

Uspješno završena prva godina provedbe projekta Upoznaj me, nauči me, zaposli me!

Uspješno završena prva godina provedbe projekta Upoznaj me, nauči me, zaposli me! (kodni broj: UP.02.1.1.06.0005) u okviru Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“, u partnerstvu s Udrugom „Vestigium“ i Hrvatskom mrežom za beskućnike, od 1. rujna 2018. provodi projekt Upoznaj me, nauči me, zaposli me! (kodni broj: UP.02.1.1.06.0005) u okviru Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Ovog rujna slavimo prvu godinu provedbe projekta, čime nam ostaje još jedna za odraditi (trajanje projekta 1.9.2018.-31.8.2020.). Projekt se provodi na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Splitsko-dalmatinske te Brodsko-posavske županije, a financiran je 100%-tnim iznosom od 1.499.276,68 kuna. Cilj projekta je povećanje razine znanja, vještina i kompetencija 30 nezaposlenih liječenih ovisnika o drogama kako bi im se olakšao pristup tržištu rada, smanjila socijalna isključenost i povećala zapošljivost te ojačati kapacitete stručnog osoblja za pružanje sustavne podrške liječenim ovisnicima prilikom uključivanja na tržište rada.

Kako bi se ojačali kapaciteti stručnog osoblja za pružanjem sustavne podrške liječenim ovisnicima prilikom uključivanja na tržište rada, u prvoj godini provedbe projekta, organizirana su tri stručna predavanja. Prvo predavanje, „Mentalnim zdravljem do tržišta rada“ održano je od 11. do 15. prosinca 2018. godine u Zagrebu, a glavni predavač bio je dr.sc. Ivan Ćelilć, specijalist psihijatar. Neke od tema koje su se obrađivale bile su: Kako nadvladati stres na radnom mjestu?; Možemo li upravljati emocijama?; Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, a organiziran je i studijski posjet PB Vrapče gdje je osim primjera iz prakse tema bila Uloga tima i posebnosti struka u radu s ovisnicima. Na edukaciji je sudjelovalo 15 stručnjaka iz centara za socijalnu skrb, Doma za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET, Hrvatske mreže za beskućnike te Crvenog križa te Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“. Drugu edukaciju pod nazivom „Tehnike motivacije za promjenu i razvoj odgovornosti za odnos i postignuće“ vodio je Izv. prof. dr. sc. Zoran Zoričić, specijalist psihijatrije, subspecijalist alkoholizma i drugih ovisnosti, voditelj Referentnog centra za ovisnosti i o drogama Ministarstva zdravstva pri KBC „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu, a održala od 6. do 8. veljače 2019. godine u prostorijama Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“ (II Cvjetno naselje 17a, Zagreb). Teme kao što su: Propitivanje stavova o ovisnosti i ličnosti korisnika; Vještine inicijalnog razgovora s ovisnikom; Motivacija ovisnika za liječenjem; Motivacija obitelji za sudjelovanjem u tretmanu te Osjećamo li se motivirano pratilo je 23 sudionika iz različitih institucija i udruga (Udruga Terra, Udruga Oaza, Udruga Vida, Udruga PET PLUS, Dom za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET, Hrvatska mreža za beskućnike, Udruga za kreativan i socijalni rad, Udruga Mondo Nuovo, Kaznionica u Lepoglavi, NPB „Dr. Ivan Barbota“ Popovača te Centra za socijalnu skrb Zagreb (podružnica Dubrava). Treća edukacija „Jačanje kapaciteta asistenata za posttretmanski prihvat“ održana je u Splitu, od 11. do 13. lipnja 2019. godine, a vodila ju je Bernardica Juretić Rožman, magistra psihologije te osnivačica Zajednice Susret. Predavanja su obuhvatila teme kao što su „Projekt čovjek“ i resocijalizacija – Odgoj za slobodu i rizik te Odlike terapeuta; Problem solving te Prevencija sagorijevanja na poslu. Na edukaciji je sudjelovalo 19 sudionika iz Doma za ovisnike „ZAJEDNICA SUSRET“ te Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“.

Kroz tri provedene edukacije ukupno je prošlo 43 stručnjaka koji direktno rade sa skupinom ovisnika i/ili liječenih ovisnika.

Drugi set aktivnosti vezan je uz ovisnike i liječene ovisnike, a do sada su provedene četiri radionice, jedna edukacija te prvo osposobljavanje za računalnog operatera. Prva radionica odnosila se na pisanje životopisa i molbi za posao. Provedena je u Terapijskom centru Ivanovac (2 grupe, 7.-8. 1. 2019. i 9.-10.1. 2019.) i Cista Velika (14.-15.1.2019.) te je na njima sudjelovalo 28 korisnika. Radionica o poduzetništvu i mogućnostima samozapošljavanja obuhvatila je ukupno 50 korisnika te je provedena u Terapijskom centru Ivanovac (2 grupe, 16.-19.2.2019. i 20.-23-2.2019.)) te Cista Velika (25.- 28.2.2019.). Komunikacijske i prezentacijske vještine obuhvatile su 25 korisnika u već navedenim centrima te su provedene u tri grupe (TC Ivanovac - 25.-27.3.2019. i 28.-30.3.2019.; TC Cista Velika 1.-3.4.2019.). Na zadnjoj radionici o samopouzdanju i motivaciji sudjelovala su 42 korisnika, a prevedena je u svibnju ove godine (TC Ivanovac - 1.-3.5.2019. i 20.-22.5.2019.; TC Cista Velika 8.-10.5.2019.).

Sve radionice temeljile su se na metodologiji i principima neformalnog učenja. Korisnici su učili kroz diskusije, prezentacije, simulacije i razne praktične vježbe. Predavači su im pružali teorijsku pozadinu pojedine teme, dok su korisnici kroz iskustveno učenje imali priliku vježbati naučeno.

Od pet planiranih edukacija koje će se provesti u 24 mjeseca provedbe projekta, do sada je realizirana ona o uzgoju bilja u zaštićenom prostoru. Korisnici Terapijskog centra Cista Velika imali su priliku sudjelovati u procesu postavljanja plastenika te edukacije o brizi i njezi biljaka u takvoj okolini te sada uživaju u plodovima svoga rada. Tako su sami sudjelovali u uzgoju bilja koje sada samostalno pripremaju u obliku ukusnih i zdravih obroka. Edukaciju je pohađalo 16 korisnika, a provedena je od 17.6. do 17.7.2019., nakon čega su korisnici sami preuzeli brigu o uzgoju (uz povremene stručne supervizije). Kroz radionice i edukacije do sada je ukupno prošlo 70 korisnika.

Osim aktivnosti za korisnike u terapijskim centrima, osnovana su dva Radna centra – u Zagrebu i Splitu. U sklopu istih, osim individualnog savjetovanja, korisnicima se pomaže u procesu pronalaska posla te pripreme za aktivno uključivanje na tržište rada. Kroz oba Centra, za sada je prošlo 20 korisnika od kojih je 5 za sada uspješno zaposleno. Nadalje, zaposlenice su u suradnji s Bernardicom Juretić Rožman izradile program socijalnog uključivanja i uključivanja na tržište rada za liječene ovisnike o drogama.

Kako bi povećali opseg njihovih znanja i vještina, korisnicima se nudi prilika osposobljavanja za računalnog operatera, a što im se kasnije upisuje u e-radnu knjižicu. U prvih 12 mjeseci provedbe, osposobljavanje je provedeno na području splitskog radnog centra (same edukacije održavale su se u TC Cista Velika) te je na njima sudjelovalo 9 korisnika od kojih su svi uspješno završili program osposobljavanja.

Nadalje, do sada su održane i dvije, od planiranih četiri, informativnih radionica u suradnji s HZZ-om, lokalnom samoupravom i drugim relevantnim dionicima, ovisno o temi radionice. Tema prvih radionica bila je „Mogućnosti i izazovi u procesu (do)školovanja i zapošljavanja te poticaji za dugotrajno nezaposlene osobe – beskućnike i liječene ovisnike“ . Prva je provedena u Radnom centru Split 23.1.2019. godine (10 sudionika), a druga u Radnom centru Zagreb 17.5.2019. godine (12 sudionika).

Shodno svemu navedenome, možemo reći da se planirane se provode bez većih poteškoća, a u narednom razdoblju planiraju se:

- Edukacija – uramljivanje (listopad 2019.)
- Edukacija – izrada predmeta od keramike (studeni 2019.)
- Edukacija – ručna izrada suvenira i ostalih predmeta od drva (prosinac 2019.)
- Edukacija – izrada predmeta od pruća (siječanj 2020.)
- Osposobljavanje za računalnog operatera II. grupa (Radni centar Zagreb)
- 2 informativne radionice u suradnji s HZZ-om, lokalnom samoupravom i drugim relevantnim dionicima (Split i Zagreb)
- sajam na kojem će biti izloženi svi radovi korisnika te na kojem će se moći predstaviti potencijalnim budućim poslodavcima (lipanj 2020., Zagreb)

Više o projektu na stranici ESF-Zaposli me

Poslijednja izmjena dana Petak, 06 Rujan 2019 09:19
(0 glasova)

Lenta2

Ovaj je projekt odobren u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., u okviru poziva Podrška socijalno uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina. i financiran iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.499.276,68 kuna, a koji traje od 01.09.2018. do 01.09.2020. Cilj projekta „Upoznaj me, nauči me, zaposli me!“ je povećati razinu znanja, vještina i kompetencija 30 nezaposlenih liječenih ovisnika o drogama kako bi im se olakšao pristup tržištu rada, smanjila socijalna isključenost i povećala zapošljivost, te ojačati kapacitete 20 stručnjaka za pružanje sustavne podrške liječenim ovisnicima o drogama prilikom uključivanja na tržište rada. Tijekom projekta Zajednica će redovito obavještavati o provedbi projektnih aktivnosti putem društvenih mreža i službene stranice www.zajednica-susret.hr.

 

Izradu internetske stranice sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.