person_outline
search

Vijesti

Zašto neke osobe uzimaju droge? stars

Nije problem droga, nego čovjek koji poseže za njom da bi nadoknadio UNUTARNJU PRAZNINU na koju ne uspijeva odgovoriti. Upotreba opojnih sredstava je varljivi odgovor na potrebu doživljavanja raspoloženja duha i uma kada osoba, posebno u dobi mladenačkog rasta, ne nalazi potpuni razvoj svojih osobnih sposobnosti i međuljudskih odnosa.


Upotreba droge uzrokovana je unutarnjim siromaštvom koji osobu čini nesposobnom da osluhne osjećaje osoba oko sebe te da aktivira bogatstvo emocija koje nosi u sebi čime im umanjuje značaj. A kada mlada osoba nije u stanju priključiti se društvu, s jednostavnošću i zadovoljstvom, tražit će bijeg i varljivo utočište u efektima koje mu izaziva hašiš ili marihuana. Kada mlada osoba ne zna uspostaviti unutarnji mir, to će vrlo često tražiti u heroinu ili drugim opijatima. Nerijetko se događa da osoba koja trpi zbog nekog kompleksa ili osjećaja nesposobnosti, kada ne uspijeva u sebi stvoriti mir, ne uspijeva zaspati itd,. traži pomoć u raznim psihoaktivnim supstancama. A kad jednom počne umjetno oporavljati stanje duha i uma, sve je teže pronaći pravi put i samostalno se vratiti izvornim vrijednostima.


Opojna sredstva postaju ZAČARANI KRUG iz kojeg je sve teže izići. Neposrednost potpunog proživljavanja i pokazivanja osjećaja, nemogućnosti njihova prepoznavanja i gospodarenja s njima, prouzrokuje kod osobe sve dublji osjećaj osamljenosti. Ako se toj osamljenoj osobi ponudi neko kemijsko sredstvo, koje će barem na trenutak udaljiti nesnosnu bol popraćenu osjećajem unutarnje samoće, osoba postaje ROB tog sredstva. Ako, pak, osamljenom čovjeku objasnimo da osjećamo isto što i on, da smo i mi od krvi i od mesa, ograničeni istim ljudskim mogućnostima, možemo mu pomoći da na problem počne gledati iz drugog kuta.

30.09.2019.
Sarah Šamle Dodić, mag. socijalne pedagogije

Izvor:brošura Doma za ovisnike Zajednica Susret, Droga: informacije obiteljima

 

Pretplati se na ovaj RSS feed

Lenta2

Ovaj je projekt odobren u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., u okviru poziva Podrška socijalno uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina. i financiran iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.499.276,68 kuna, a koji traje od 01.09.2018. do 01.09.2020. Cilj projekta „Upoznaj me, nauči me, zaposli me!“ je povećati razinu znanja, vještina i kompetencija 30 nezaposlenih liječenih ovisnika o drogama kako bi im se olakšao pristup tržištu rada, smanjila socijalna isključenost i povećala zapošljivost, te ojačati kapacitete 20 stručnjaka za pružanje sustavne podrške liječenim ovisnicima o drogama prilikom uključivanja na tržište rada. Tijekom projekta Zajednica će redovito obavještavati o provedbi projektnih aktivnosti putem društvenih mreža i službene stranice www.zajednica-susret.hr.

 

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.
Prihvaćam!