Zaposleno 12 bivših ovisnika kroz EU projekt Zajednice Susret

Dvanaest bivši ovisnika zaposleno je zahvaljujući europskom projektu „Upoznaj me, nauči me, zaposli me!“ (kodni broj: UP.02.1.1.06.0005) koji provodi Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“. Rezultati su iznijeti na Okruglom stolu održanom na Međunarodni dan obilježavanja borbe protiv ovisnosti u Humanitarnoj organizaciji „Zajednica Susret“ u Zagrebu.

Projekt je osmišljen kako bi olakšao zapošljavanje liječenih ovisnika i beskućnika, odobren je u sklopu ESF natječaja namijenjenog podršci socijalnog uključivanja i zapošljavanja marginaliziranih skupina u iznosu od 1.499.276,68 kuna. Provodi se dvije godine u Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Splitsko-dalmatinskoj županiji i Brodsko-posavskoj županiji. Partneri u projektu su Hrvatska mreža za beskućnike i Udruga Vestigium. 

U okviru ovog projekta bivši ovisnici i beskućnici stekli su kvalifikacije koje će ih na tržištu rada učiniti konkurentnijima i uglavnom su zaposleni kao pomoćno osoblje u trgovačkom centru i ugostiteljskim objektima, na održavanju željeznica, u obrtu za varenje, te preko javnih radova.

105674219_2899563963475324_1806433678682732048_o.jpg

Kroz projekt je osnovan Radni centar za procjenu zapošljivosti nezaposlenih liječenih ovisnika, individualno savjetovanje, osposobljavanje, educiranje i radne pripreme za uključivanje na tržište rada u Zagrebu i Splitu.

Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“ kao nositelj projekta još uvijek provodi edukaciju za 11 korisnika koji će u preostala 2 mjeseca do kraja projekta, završiti i osposobljavanje za računalnog operatera što će im se upisivati i u radnu knjižicu. Ovo je drugi ciklus osposobljavanje te je prvi već završilo 9 korisnika. Do sada je vještine rada s keramikom, uzgojem bilja, izrade predmeta od drva i pruća steklo 112 korisnika. Proizvodi će se u srpnju ove godine predstaviti na Sajmu rukotvorina gdje će sudjelovati i poduzetnici, a održat će se u Zagrebu.

U okviru projekta odrađena su 3 ciklusa edukacija za stručnjake koji rade s liječenim ovisnicima i beskućnicima (kroz radionice o tehnikama motivacije, posttretmanskom prihvatu i mentalnom zdravlju). Na navedenim edukacijama sudjelovalo je 43 stručnjaka. 

Provođenjem projekta Humanitarna organizacija „Zajednica Susret” doprinosi smanjenju nezaposlenosti i siromaštva te socijalnom uključivanju ovisnika i beskućnika kao marginalizirane skupine.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 29 Lipanj 2020 10:51
(0 glasova)
Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.