zajednica-susret.hr

zajednica-susret.hr

email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Sažetak 2012. godine

Tijekom 2012. godine u terapijskim zajednicama Doma za ovisnike Zajednica Susret održane su prezentacije Projekta resocijalizacije, te je na taj način 53 korisnika upoznato s mogućnostima koje pruža uključivanje u projekt.

13 korisnika Doma za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET završilo je rezidencijalni dio psihosocijalne rehabilitacije, a dvoje se uključilo u doškolovanje i to za kuhara i mesara.
Sredinom kolovoza započeo je prvi tečaj za ECDL operatera u Terapijskom centru Cista Velika u sklopu DZO Zajednica Susret. U tečaj se uključilo 16 korisnika. Drugi informatički tečaj organiziran je u Terapijskoj centru Ivanovac i uključio se 21 korisnik.

U suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, a u svrhu lakše reintegracije korisnika, u terapijskoj zajednici Doma za ovisnike zajednica Susret u Cisti Velikoj održane su tematske radionice na temu: „Kako se predstaviti poslodavcu i kako napisati životopis“. U radionicama je sudjelovalo 15 korisnika. Također u suradnji s HZZ-om četvero korisnika obavilo je profesionalnu orijentaciju i liječnički pregled te su dobili mišljenje/preporuku o uključivanju u obrazovanje.

Nastavljena je s radom grupa samopomoći u Splitu i Zagrebu. Na grupama je bilo prisutno do 15 korisnika, što smatramo velikom brojkom s obzirom na disperziranost korisnika. Uočeno je da korisnici koji su uključeni u grupe lakše se nose s socijalnim i ostalim oblicima povratka u društvo koje funkcionira bez korištenja opojnih sredstava.

Provedba

S korisnicima se provode sljedeće aktivnosti:

  • Individualni savjetodavni rad
  • Organizirane psihološke i sociopedagoške grupe te grupe samopomoći za korisnike - ovisnici i liječeni ovisnici
  • Organizirane psihološke i sociopedagoške grupe te grupe samopomoći za korisnike – roditelji i ostali članovi obitelji
  • Radionice unapređenja roditeljskih znanja i vještina ovisnika koji su roditelji
  • „Družionice“ – aktivnosti slobodnog vremena (kreativne radionice, odlasci u kino/kazalište/muzej…)
  • Filmske večeri s tematikom ovisnosti i procesa oporavka
  • Pružanje pomoći u rješavanju stambenog pitanja te oko aktivnog uključivanja na tržište rada (individualno savjetovanje i radionice)
  • Organiziranje pratnje pri zdravstvenim pregledima i ostvarivanju socijalnih usluga
  • Upoznavanje korisnika Doma za ovisnike Zajednica Susret o mogućnostima uključivanja u program po izlasku
  • „Velike vijesti“ – grupni rad s korisnicima usmjeren na podizanje kvalitete i kulture življenja

 

Neke od zadnjih aktivnosti možete pogledati na likovima:

Okrugli stol na temu „Resocijalizacija ovisnika u vrijeme epidemije bolesti COVID-19“, u sklopu programa Novi početak, on-line

Još jedna u nizu „Družionica“ – aktivnosti u sklopu Programa „Novi početak“

Prvo polugodište prve godine provedbe programa „Novi početak"

 

Program "Novi početak"

Osobe s problemom ovisnosti kao specifična skupina korisnika se nakon tretmana u terapijskim zajednicama, bolničkim odjelima, održavanjem apstinencije ili pridržavanjem propisane liječničke terapije i dalje suočavaju s brojnim problemima i iskušenjima, kako u socijalnoj sredini tako i sa samim sobom. Često su marginalizirani na svim područjima socijalnog funkcioniranja, odbačeni i od strane bližnjih, bez dodatne podrške. Na temelju iskustva došli smo do zaključka da je za uspješnu resocijalizaciju potrebno osnažiti korisnike kroz psihosocijalnu podršku, razne radionice i edukacije te informirati ga o njegovim pravima vezanim uz zasnivanje radnog odnosa. Isto tako smo došli do zaključka da ih je potrebno informirati o samom Projektu resocijalizacije i pravima koja iz toga proistječu (pravo na doškolovanje, prekvalifikaciju itd.) o čemu oni često nisu dovoljno informirani.

„Novi početak“ je stoga namijenjen ovisnicima i bivšim ovisnicima te članovima njihovih obitelji, a cilj mu je poboljšanje provedbe projekta resocijalizacije, smanjenje stigmatizacije te što uspješnija reintegracija u društvenu zajednicu te obiteljsko funkcioniranje.
Projekt resocijalizacije „Novi početak“ uspješno provodimo još od 2012. godine, a trenutno je odobren kao trogodišnji program i provodi se u partnerstvu s Domom za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET.

Financijsku potporu dalo je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, temeljem Natječaja za prijavu programa udruga u području prevencije ovisnosti, suzbijanja zlouporabe droga i smanjenja šteta za dodjelu financijskih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću u Republici Hrvatskoj za 2019. godinu. Ugovor je potpisan za razdoblje od 01.12.2019. do 30.11.2020., a program će se provoditi do 30.11.2022. Za svaku godinu provedbe Ugovor o dodjeli financijskih sredstava bit će potpisan zasebno.

Aktivnosti programa "Novi početak"

S korisnicima programa "Novi početak" se provode sljedeće aktivnosti:


1) Individualni savjetodavni rad
2) Organizirane psihološke i sociopedagoške grupe te grupe samopomoći za korisnike - ovisnici i liječeni ovisnici
3) Organizirane psihološke i sociopedagoške grupe te grupe samopomoći za korisnike – roditelji i ostali članovi obitelji
4) Radionice unapređenja roditeljskih znanja i vještina ovisnika koji su roditelji
5) „Družionice“ – aktivnosti slobodnog vremena (kreativne radionice, odlasci u kino/kazalište/muzej…)
6) Filmske večeri s tematikom ovisnosti i procesa oporavka
7) Pružanje pomoći u rješavanju stambenog pitanja te oko aktivnog uključivanja na tržište rada (individualno savjetovanje i radionice)
8) Organiziranje pratnje pri zdravstvenim pregledima i ostvarivanju socijalnih usluga
9) Upoznavanje korisnika Doma za ovisnike Zajednica Susret o mogućnostima uključivanja u program po izlasku
10) „Velike vijesti“ – grupni rad s korisnicima usmjeren na podizanje kvalitete i kulture življenja

Pretplati se na ovaj RSS feed

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.