Edukacijom do izrade predmeta od keramike

Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“, u sklopu projekta „Upoznaj me, nauči me, zaposli me!“ (kodni broj: UP.02.1.1.06.0005), od 18.11. do 28.12. 2019. godine, provela je edukaciju izrade predmeta od keramike za korisnike Terapijskog centra Cista Velika.

Prema mišljenju stručnjaka, tečaj keramike je preporučljiv za relaksaciju kroz kreativan rad s prirodnim materijalom. Upravo se glina kao prirodni materijal često koristi u terapijske svrhe jer rad s glinom povoljno utječe na psihu, ima umirujuće djelovanje, pa je idealna terapija protiv stresa kojem smo danas svi izloženi. Stoga je za korisnike Terapijskg centra Cista Velika, koji su sudionici projekta „Upoznaj me, nauči me, zaposli me!“, odabrana edukacija izrade predmeta od keramike. Na edukaciji je sudjelovalo 17 korisnika Prihvatnog terapijskog centra Cista Velika. Za rad s keramikom bitna je sloboda i maštovitost te kreativnost. Glina se, kroz nekoliko faza, pod prstima naših korisnika pretvorila u zdjele, ćupove, šalice…. Kako su mogli naučiti, u prvoj fazi glina se priprema za oblikovanje koja u prosjeku traje četiri sata (sušenje gline na mokrim pločama i priprema za daljnji rad). Oblikovanje predmeta kroz razne tehnike dio je druge faze (tehnika oblikovanja prstima, modeliranje izvaljanim trakama, obrada) koja u prosjeku traje osam sati. Treća faza je pečenje izrađenih predmeta, a nakon pečenja slijedi njihovo ukrašavanje.

Svrha edukacije je da korisnici steknu određene teorijske i praktične vještine u modeliranju gline i izrade raznih predmeta.

Projektne aktivnosti vezane za izradu predmeta od keramike te vještine kojima su ovladali, korisnicima su pomogli u usmjeravanju ka pozitivnim životnim vrijednostima, upotpunjavanju slobodnog vremena te razvijanju mašte. A na kraju nije izostalo ni zadovoljstvo, oduševljenje i ponos na vlastite umjetničke uratke.

Poslijednja izmjena dana Petak, 06 Ožujak 2020 12:05
(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.