Projekt "Handle It!"

Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“ dio je Erasmus+ projekta „Handle it! - Strategies for addiction treatment in New Psychoactive Substances in Europe“. Projekt je započeo u studenome 2019. godine, a uz Hrvatsku uključene su Njemačka, Mađarska, Austrija, Portugal i Italija.

Projekt je usmjeren na interdisciplinarno stručno osoblje u sustavu skrbi, tretmana i liječenja ovisnosti poput terapeuta, socijalnih pedagoga, socijalnih radnika i liječnika. Upotreba novih psihoaktivnih supstanci (NPS) sve je veći izazov za liječenje ovisnosti u cijelom svijetu, kako u pogledu pojedinačnog potencijalnog oštećenja zdravlja (kardiovaskularni zastoj, psihoze, dugotrajno oštećenje mozga), tako i zbog praćenja trenda konzumacije, jer uobičajeni brzi testovi često ne pokazuju NPS. Korisnici NPS-a teško su dostupna, vrlo marginalizirana ciljna skupina koja nije povezana sa sustavom zdravstva i socijalne skrbi. Ovisno o nacionalnim zakonskim okvirima, NPS se u mnogim europskim zemljama legalno prodaju u takozvanim smart shopovima, ali su dostupni i putem Interneta i Internetskih trgovina.

Reakcije na razini država članica EU-a i same EU obično su ograničene na promjene zakonodavstva kojima se progoni i kontrolira trgovina takvih supstanci. S druge strane, često ne postoje adekvatne i učinkovite strategije prevencije/tretmana/ liječenja konzumenata novih psihoaktivnih supstanci. Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) već je ukazao na one strukturne nedostatke u skrbi o ovisnosti u svoja posljednja dva godišnja izvješća. Ne samo da korisnici NPS-a rijetko pronalaze odgovarajuće usluge skrbi i liječenja takvog oblika ovisnosti već i kada koriste ove usluge, profesionalci se s njima i njihovim problemima ne mogu adekvatno nositi jer se oslanjanju na znanje i iskustvo intervencija koje primjenjuju u slučajevima rada s konzumentima „normalnih“ ilegalnih droga.

Projekt „Handle it!“ analizira, povezuje i razvija pristupe te strategije tretmana i liječenja osoba s problemom ovisnosti o novim psihoaktivnim sredstvima između stručnog osoblja sedam organizacija. Kroz projekt, stručno osoblje će učiti i trenirati svoje stručne vještine za osmišljavanje novih, kreativnih rješenja s ciljem poboljšanja strukturnih i konceptualnih strategija u tretmanu konzumenata i osoba s problemom ovisnosti o NPS. Na taj će način, sudionici predviđenih edukacija i treninga, postati stručniji i kompetentniji u praktičnom radu s osobama koje konzumiraju nove psihoaktivne supstance te će svoje znanje prenositi kolegama s kojima rade, ali i šire. Također, organizirane višednevne aktivnosti učenja i treninga (Learning-Teaching-Training Activities) omogućit će prijenos znanja organizacija s lokalne na međunarodnu razinu. Metode rada koje će se koristiti kroz treninge su stručna predavanja, tematske radionice, radne skupine, istraživački rad, primjeri dobre prakse, studije slučaja i pregledi slučaja te razvoj primjera koncepata tretmana.

Kroz projekt će se stvoriti i internetska platforma (YouTube kanal) koja će služiti i za svojevrsno mobilno izvještavanje s treninga, a što će omogućiti lakši i brži prenos znanja kako između uključenih organizacija, tako i prema društvu u cjelini. Tako će nastajati videozapisi i drugi medijski proizvodi koji će prikazivati rezultate aktivnosti, intervjue sa sudionicima i stručnjacima, ali i anonimno prikazati slučajeve konzumenata i osoba s problemom ovisnosti o NPS. Kroz platformu, šira zajednica bit će u mogućnosti uputiti i pitanja, stavove, ideje i povratne informacije projektnom timu.

Kroz sve projektne aktivnosti naglašava se razmjena dobre prakse s lokalne na međunarodnu, pa čak i digitalnu razinu o novim psihoaktivnim sredstvima i njihovim korisnicima, a koja će dugoročno biti korisna ne samo za sudionike projekta, već i za cjelokupno stručno usavršavanje o novim psihoaktivnim sredstvima, mogućnostima liječenja i tretmana konzumenata u Europi.

Projekt traje od 01.10.2019.  do 31.03.2022. a institucije uključene u projekt su:

- Bwlv Fachklinik, Tübingen, Germany, nositelj projekta

- Therapiesalon im Wald, Reichenau an der Rax, Austria

- Therapieverbund Ludwigsmühle, Landau in der Pfalz, Germany

- Megálló Csoport Alapítvány, Budapest, Hungary

- IREFREA – Instituto Europeu de Investigacao de Factores de Risco de Criancas e Adolescentes, Lisbon, Portugal

- Humanitarna organizacija "Zajednica Susret", Zagreb, Croatia

- Comunità di Venezia Società Cooperativa Sociale, Venice, Italy

Služenu stranicu projekta možete pratiti na linku Handle it!

Službeni kanal projekta Handle it! na YouTube pratite na linku Handle it! YouTube

Poslijednja izmjena dana Utorak, 22 Veljača 2022 11:51
(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.