• Vijesti
  • Objavljeno
  • Pročitano 3179 puta

Zašto neke osobe uzimaju droge?

Nije problem droga, nego čovjek koji poseže za njom da bi nadoknadio UNUTARNJU PRAZNINU na koju ne uspijeva odgovoriti. Upotreba opojnih sredstava je varljivi odgovor na potrebu doživljavanja raspoloženja duha i uma kada osoba, posebno u dobi mladenačkog rasta, ne nalazi potpuni razvoj svojih osobnih sposobnosti i međuljudskih odnosa.


Upotreba droge uzrokovana je unutarnjim siromaštvom koji osobu čini nesposobnom da osluhne osjećaje osoba oko sebe te da aktivira bogatstvo emocija koje nosi u sebi čime im umanjuje značaj. A kada mlada osoba nije u stanju priključiti se društvu, s jednostavnošću i zadovoljstvom, tražit će bijeg i varljivo utočište u efektima koje mu izaziva hašiš ili marihuana. Kada mlada osoba ne zna uspostaviti unutarnji mir, to će vrlo često tražiti u heroinu ili drugim opijatima. Nerijetko se događa da osoba koja trpi zbog nekog kompleksa ili osjećaja nesposobnosti, kada ne uspijeva u sebi stvoriti mir, ne uspijeva zaspati itd,. traži pomoć u raznim psihoaktivnim supstancama. A kad jednom počne umjetno oporavljati stanje duha i uma, sve je teže pronaći pravi put i samostalno se vratiti izvornim vrijednostima.


Opojna sredstva postaju ZAČARANI KRUG iz kojeg je sve teže izići. Neposrednost potpunog proživljavanja i pokazivanja osjećaja, nemogućnosti njihova prepoznavanja i gospodarenja s njima, prouzrokuje kod osobe sve dublji osjećaj osamljenosti. Ako se toj osamljenoj osobi ponudi neko kemijsko sredstvo, koje će barem na trenutak udaljiti nesnosnu bol popraćenu osjećajem unutarnje samoće, osoba postaje ROB tog sredstva. Ako, pak, osamljenom čovjeku objasnimo da osjećamo isto što i on, da smo i mi od krvi i od mesa, ograničeni istim ljudskim mogućnostima, možemo mu pomoći da na problem počne gledati iz drugog kuta.

30.09.2019.
Sarah Šamle Dodić, mag. socijalne pedagogije

Izvor:brošura Doma za ovisnike Zajednica Susret, Droga: informacije obiteljima

 

Poslijednja izmjena dana Petak, 07 Veljača 2020 12:49
(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.