• Vijesti
  • Objavljeno
  • Pročitano 182 puta

Završilo je prvo polugodište prve godine provedbe programa „Novi početak“

„Novi početak“ je trogodišnji program, financiran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Namijenjen je ovisnicima i bivšim ovisnicima te članovima njihovih obitelji, a cilj mu je poboljšanje provedbe projekta resocijalizacije, smanjenje stigmatizacije te što uspješnija reintegracija u društvenu zajednicu te obiteljsko funkcioniranje. Provodi se u partnerstvu s Domom za ovisnike ZAJEDNICA Susret.
Trenutno se nalazimo u prvoj godini provedbe programa. U prvom polugodištu ove godine provedbe (razdoblje od 1.12.2019. do 31.5.2020.) uključili smo 34 korisnika (19 muškaraca i 15 žena) od čega su njih 15 resocijalizanti, a 19 roditelji ili drugi članovi obitelji.

 Tijekom cijelog polugodišnjeg razdoblja pružane su usluge savjetovanja i psihosocijalne podrške, usluge usmjerene na programe samopomoći (za ovisnike, ali i za roditelje ovisnika), radionice unapređenja roditeljskih znanja i vještina ovisnika koji su roditelji, organiziranje slobodnog vremena, usluge vezane za pružanje pomoći oko aktivnog uključivanja na tržište rada, usluge vezane uz organiziranje pratnje pri zdravstvenim pregledima i ostvarivanju socijalnih usluga, upoznavanje korisnika partnera s mogućnostima uključivanja u program po izlasku iz terapijskog centra te usluge usmjerene na podizanje kvalitete i kulture življenja. Program, dakle, sadržava različite aktivnosti, pa si svaki korisnik može odabrati onu koja mu odgovara i koja mu je potrebna u tom trenutku. Nekome je to individualna podrška, nekome grupna, a netko najviše preferira neformalnije aktivnosti poput odlazaka u kino, kazalište, muzej ili sl. 

U aktivnostima programa „Novi početak“ nastojimo osnažiti korisnika kroz psihosocijalnu podršku, razne radionice i edukacije te informirati ga o njegovim pravima vezanim uz zasnivanje radnog odnosa. Dajemo im do znanja da smo tu kada zatrebaju pomoć nakon izlaska iz terapijskog centra. Ukoliko imaju pitanja ili nedoumice koje nisu u domeni naše udruge, upućujemo ih u neke druge institucije za koje smatramo da će im pomoći.
Kod korisnika koji sudjeluju u ovom programu uočavamo pozitivne promjene u psihosocijalnom funkcioniranju, usvajanju socijalnih vještina, roditeljskih vještina, kao i u kritičkom razmišljanju. Također, primjećujemo da se aktivnije uključuju u život svojih obitelji.

Poslijednja izmjena dana Utorak, 23 Lipanj 2020 11:57
(0 glasova)
Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.