• Vijesti
  • Objavljeno
  • Pročitano 182 puta

„Benjamin“ kroz radionice i stručni skup u lipnju

Kao i svaki mjesec, i u lipnju smo odradili radionice u Caritasovoj kući „Emaus“ i Kući za mlade „Da život imaju“.

Tema koju smo odrađivali na radionici u Caritasovoj kući „Emaus“ bila je „Štetnost nikotina“. Djeca su na zabavan i kreativan način, izradom plakata, imala priliku naučiti koliko je pušenje duhana štetno i na koje sve načine djeluje na njihovo zdravlje.

U Kući za mlade „Da život imaju“ tema radionice je bila „Sposobnost prepoznavanja i iskazivanja emocija“. Sudionici radionice su se podijelili u dvije grupe, a svaka grupa je dobila po dvije emocije s kojima su se morali bolje upoznati te prodiskutirati na koji način kod sebe prepoznaju prisutnost navedene emocije, kako je iskazuju, kako se mogu „sprijateljiti“ s tom emocijom i prihvatiti je u svom životu.

Ovaj mjesec smo u suradnji s partnerom na našem programu, Udrugom sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež održali stručni sastanak na temu „Postupanje prema djeci u sukobu sa zakonom u vezi s njihovom ovisnošću“ preko platforme „Zoom“. Stručni sastanak je održan povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, a na sastanku je sudjelovalo 66 stručnjaka iz različitih područja (sudstvo, socijalni rad, socijalna pedagogija, zdravstvo…) koji rade s djecom i mladima s problemima ovisnosti. Moderator skupa bila je dr.sc.Lana Petö Kujundžić, predsjednica USZM, a među uvodničarima su, uz predstavnike Zajednice Susret bile dr. sc. Jadranka Ivandić Zimić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Lucija Lamešić, socijalna pedagoginja s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta i Dijana Rizvić, sutkinja za mladež Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.  

Dr.sc. Ivandić-Zimić u izlaganju istaknula važnost znanstveno utemeljenih programa te međuresorne suradnje u postupcima koji su vezani uz mlade konzumente opojnih sredstava. Lucija Lamešić je  predstavila znanstveno istraživanje vezano uz problem ovisnosti kockanja kod mladih te psihosocijalni tretman za mlade ovisnike o kocki pod nazivom „Ulažem u sebe“. Dijana Rizvić, sutkinja za mladež OKS Zagreb, objasnila je mogućnost djelovanja unutar pravosudnog sustava na drugačiji način, diverzijom uz retroaktivan pristup.

U lipnju smo također provodili i individualna i obiteljska savjetovanja, kao i dvije radionice roditeljskih vještina za roditelje djece od 14 do 23 godine koja imaju problem ovisnosti, u riziku su za razvoj problema ovisnosti ili su rizičnih ponašanja. Na radionicama roditeljskih vještina odrađujemo mnogobrojne teme bliske roditeljima, unaprjeđujemo njihova znanja i roditeljske kompetencije. Ovaj mjesec održali smo dvije radionice na temu „Roditeljski stilovi“ i „Rješavanje sukoba u obitelji“.

Sa zadnjim danom lipnja završeno je prvo polugodište druge godine provedbe programa „Benjamin“. U drugom polugodištu nastavljamo s predviđenim aktivnostima.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 16 Rujan 2021 14:55
(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.