• Vijesti
  • Objavljeno
  • Pročitano 338 puta

Okrugli stol - Prevencija institucionalizacije ovisnika

Okrugli stol - Prevencija institucionalizacije ovisnika

Okrugli stol na temu „Novi dom - Prevencija institucionalizacije ovisnika“ održan je u četvrtak u Psihijatrijskom bolnici u Vrapču u organizaciji Doma za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET i Klinike za psihijatriju Vrapče. 

„Deinstitucionalizacija je put oporavka  prema slobodnom životu bez ovisnosti o drogama. Ovisnost je multidisciplinarni problem i nužna je suradnja svih zdravstvenih ustanova, kao i suradnja s nevladinim organizacijama poput Zajednice Susret koja razvija nove modele pristupa ovisnicima, a jedan od njih je i proces deinstitucionalizacije kroz osnivanje stambene zajednice. Povećali smo kvalitetu života i produljili životni vijek ovisnicima  i neprestano se prilagođavamo novoj situaciji i dajemo im mogućnost, kroz različite socijalne usluge, da budu izvan institucija radno i funkcionalno sposobni članovi društva“, istaknuo je dr. Ivan Ćelić, pročelnik Zavoda za dualne dijagnoze u svom izlaganju.

Ravnateljica Doma za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET Bernardica Juretić Rožman napomenula je kako će sprečavanje institucionalizacije, kroz aktivnosti projekta „Povećanje dostupnosti izvaninstitucijskih socijalnih usluga za ovisnike“, pomoći ovisnicima da produlje resocijalizaciju kroz boravak u stambenoj zajednici koju je upravo, kao aktivnost projekta, otvorila Zajednica Susret u Kaštelima. “I oni koji nisu prošli terapijsku zajednicu mogu se, u nekoj stabilnoj terapijskoj fazi, kroz stambenu zajednicu osamostaliti za daljnji život“, poručila je Juretić Rožman. 

O problemima ovisnika govorili su još i prof. dr. Ante Bagarić, specijalist psihijatrije i pročelnik Zavoda za liječenje ovisnosti Klinike za psihijatriju Vrapče, dr.  Mirjana Orban, specijalist psihijatar, voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda  za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar,  prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić, voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te dr.sc. Jadranka Ivandić Zimić iz Službe za suzbijanje zlouporabe droga pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. 

Projekt „Povećanje dostupnosti izvaninstitucijskih socijalnih usluga za ovisnike“ (UP.02.2.2.12_ Razvoj, širenje i unaprjeđenje kvalitete izvaninstitucijskih socijalnih usluga kao podrška procesu deinstitucionalizacije). provodi Dom za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET u partnerstvu s Humanitarnom organizacijom „Zajednica Susret“  do početka srpnja 2023. godine. Vrijednost projekta je 3.020.098,48 kuna, a financira ga u stopostotnom iznosu Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program 

Učinkoviti ljudski potencijali. Kroz projekt je omogućeno pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga psihosocijalne podrške, savjetovanja i pomaganja za 50 osoba tijekom dvije godine trajanja projekta, te organiziranog stanovanja za 5 osoba s problemom ovisnosti. Prvih troje korisnika Doma za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET već je izmješteno u nedavno otvorenu stambenu zajednicu u Kaštelima gdje će se uz pomoć socijalnog mentora nastaviti njihov daljnji proces osamostaljenja s ciljem potpunog oporavka od ovisnosti.

Putem Zoom platforme Okruglom stolu odazvalo se više od 70 sudionika,  predstavnika centara  za socijalnu skrb, udruga, terapijskih zajednica, zavoda za  mentalno  zdravlje i prevenciju ovisnosti i drugih. 

Preuzimanje priloga:

Poslijednja izmjena dana Petak, 10 Prosinac 2021 10:23
(0 glasova)

Puni naziv: Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“

Adresa: Zagreb II. Cvjetno naselje 17A

Skraćeni naziv:  Zajednica Susret

OIB: 57535412801

Žiro račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN: HR80 2340 0091 1107 5539 2

e-mailzagreb@zajednica-susret.hr

Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića u skladu s ovom Obavijesti o kolačićima. Ako ne pristajete na upotrebu ovih kolačića, molimo onemogućite ih.