Zagreb, 12.10.2023.

 

 

 

Danas, 12. listopada 2023. održali smo inicijalni razgovor o Programu “Promijeni smjer” s četiri korisnice i njihovom odgajateljicom iz Centar Dugave .

“Promijeni smjer“ je novi trogodišnji program koji je prijavila Humanitarna organizacija “Zajednica Susret” na poziv „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje 2023. do 2025.“ Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Partner u programu je Dom za ovisnike Zajednica Susret, a program je usmjeren je na djecu i mlađe punoljetne osobe koji imaju neki oblik poremećaja u ponašanju i članovima njihovih obitelji.

Ovim programom ćemo pružati usluge u zajednici radi smanjenja institucionalizacije, i to kroz psihosocijalnu podršku, individualne i grupne razgovore, te uslugu tretmana Bio/ neurofeedback uređajem i pružanjem usluge stručne podrške i supervizije.

Kroz aktivnosti ćemo savjetovati i motivirati i roditelje na pojačanu brigu i nadzor djeteta, te povećati razinu stručnog rada s djecom i mladima s poremećajima u ponašanju.

Poseban naglasak ovog programa je upravo u dostupnosti usluge tretmana BIO/Neurofeedback uređajem koji je, relativno, nova usluga za koju redovni termin u sustavu korisnici iznimno dugo čekaju.

U Zajednici Susret je usluga kroz ovaj projekt besplatna i dostupnija nego u sustavu.

Neurofeedback je terapijska metoda bazirana na praćenju električne aktivnosti mozga (EEG-a) i davanju povratne informacije. Pomoću ove metode moguće je trajno promijeniti „loše“ obrasce i jednostavno naučiti mozak da funkcionira bolje te time smanjiti ili u potpunosti ukloniti simptome poremećaja kao što su:poremećaji pažnje/hiperaktivni poremećaj (ADHD);  poremećaji raspoloženja (depresije); poremećaji spavanja (nesanice, teškog usnivanja, čestog buđenja); tjeskobe i različitih strahova,stresa i otklanjanja posljedica stresa; loše koncentracije; poteškoća u učenju; glavobolja i migrena.

Stručni suradnici Zajednice Susret očekuju nove korisnike koji će u našem savjetovalištu u Zagrebu dobiti dodatne izvaninstitucijske usluge.

 

AlenDuka dizajn >