Predsjednik Milanović razgovarao s predstavnicima Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas, povodom tridesete godišnjice rada i djelovanja, predstavnike i korisnike Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“.

Na sastanku predsjedniku Milanoviću predstavljena je ova nevladina i neprofitna udruga koja se bavi tretmanom ovisnosti o drogama, alkoholu, kocki, te drugim oblicima ovisnosti. Prva su udruga koja se počela baviti ovisnošću u Hrvatskoj, a osnovana je 1992. godine radi prevencije zlouporabe sredstava ovisnosti, pružanja socijalnih usluga i pomoći osobama s problemom ovisnosti, rečeno je na sastanku.


Nadalje, naveli su kako teže ostvarivanju društva socijalne pravde i jednakih mogućnosti, u kojem i ovisnička populacija ima pravo na novi život nakon izlaska iz pakla ovisnosti. Program provode neposrednom suradnjom između osoba s problemom ovisnosti, njihovih obitelji i Zajednice Susret. Udruga ima 2 savjetovališta, u Zagrebu i Splitu te zasebne pravne subjekte, Dom za ovisnike „Zajednica Susret“ i Udrugu roditelja „Zajednica Susret“-Zagreb.

Ravnateljica Doma za ovisnike „Zajednica Susret“ Bernardica Juretić Rožman kazala je kako se Zajednica bavi provođenjem psihosocijalnog tretmana metodom terapijske zajednice kroz filozofiju „Projekt Čovjek“ (Progetto Uomo), koji je nastao sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Italiji, a prilagođen je hrvatskim prilikama. Pojasnila je kako se taj Program, koji provode u terapijskim centrima Ivanovac i Prihvatnom centru Cista Velika, temelji na filozofiji života i rada u Zajednici i jedini mu je cilj upoznati samoga sebe, potvrditi vrijednosti međusobnih odnosa i međuljudske solidarnosti.

Osim predsjednice Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“ Miroslave Rožanković i ravnateljice Doma za ovisnike „Zajednica Susret“ Bernardice Juretić Rožman, na sastanku u Uredu predsjednika Republike bili su voditeljica stručnog rada u Domu za ovisnike „Zajednica Susret“ Dragana Mandić Subotić, koordinatorica Prihvatnog centra Cista Velika Tea Klapirić, operater u Domu za ovisnike „Zajednica Susret“ Toni Grgić, operater u Terapijskom centru Ivanovac Mario Plazibat, koordinatorica projektnih aktivnosti u Humanitarnoj organizaciji „Zajednica Susret“ Ivana Šantek te korisnice i korisnici Terapijskih centara Petra Dragić Ježovita, Marijana Zgazivoda, Karlo Belamarić i Joško Limić.
Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

AlenDuka dizajn >