Okrugli stol u Zajednici Susret: Resocijalizacija ovisnika kroz trogodišnji program „Novi početak“

Danas smo u sklopu programa Novi početak i povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti održali Okrugli stol na temu „Resocijalizacija ovisnika kroz program„Novi početak“.

Na Okruglom stolu sudjelovali su stručnjaci iz Službe za suzbijanje zlouporabe droga pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, stručnjaci prijavitelja i partnera u programu Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“ i Doma za ovisnike ZAJEDNICA SUSRET te korisnici koji su fazi resocijalizacije.

Novi početak kontinuirano se provodi kao projekt od 2012. godine, namijenjen je ovisnicima i bivšim ovisnicima te članovima njihovih obitelji. Cilj mu je poboljšanje provedbe projekta resocijalizacije, smanjenje stigmatizacije, uspješnija reintegracija u društvenu zajednicu te poboljšano obiteljsko funkcioniranje. Od 01.11.2019. Novi početak se provodi kao program u trajanju do 30.11.2022. godine, uz financijsku potporu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

S obzirom da trogodišnji Novi početak završava krajem ovog mjeseca, na Okruglom stolu je sažet dosadašnji rad te naglašena potreba procesa kontinuirane resocijalizacije. Kako se moglo čuti, cilj svake resocijalizacije je uspostava trajne apstinencije, uključivanje u različite društvene procese, zapošljavanje. Potreban je različit pristup tijekom resocijalizacije, ovisno o vrsti tretmana u koji je ovisnik uključen. S jedne strane istraživanja pokazuju kako ovisnici koji su u tretmanu terapijskih zajednica tijekom rehabilitacije mijenjaju odnos prema radu, novcu i zadovoljstvu životom gotovo u svim aspektima, dok je s druge strane značajka ovih osoba dugotrajna izolacija u mikrosvijetu terapijske zajednice. Stoga im je, kako su naglasili sudionici Okruglog stola, potrebno odmah po izlasku iz terapijske zajednice omogućiti kontinuitet rada kojeg su imali u zajednici uz naglašeno osnaživanje socijalnih kompetencija kako bi se postepeno uključivali u zajednicu i u konačnici pronašli zaposlenje. Upravo to je smisao Novog početka koji se uspješno bliži kraju.

AlenDuka dizajn >