Bio/Neurofeedback metoda je nova socijalna usluga u radu Zajednice Susret koja, kao svojevrsna fizikalna terapija za mozak, pomaže kod ublažavanje simptoma poremećaja pažnje (hiperaktivni poremećaj-ADHD), raspoloženja (depresije), spavanja (nesanice, teškog usnivanja, čestog buđenja), tjeskobe i različitih strahova, stresa i otklanjanja posljedica stresa, loše koncentracije, poteškoća u učenju, glavobolja i migrena, ali i tikova i disgrafije. Od listopada 2023. godine u program Zajednice Susret je uključeno 20 korisnika, u dobi od 7 do 25 godine i zainteresiranost se svakim danom povećava. Najniža dobna granica za ovakav tretman je 4 godine, a za starije korisnike nema dobne granice. Poseban naglasak ovog programa je upravo u dostupnosti besplatne usluge tretmana bio/neurofeedback uređajem za koju redovni termin u sustavu korisnici iznimno dugo čekaju.

Rezultati su to iznijeti na stručnom skupu koji je u petak održan u savjetovalištu Zajednice Susret u Zagrebu u povodu Dana otvorenih vrata udruga. Skup je okupio čak 250 stručnjaka (socijalnih pedagoga, socijalnih radnika, psihologa, rehabilitatora) od kojih je njih dvadesetak izravno sudjelovalo u radu, dok su se ostali uključili putem online platforme.

Zajednica Susret ovu uslugu pruža kroz program „Promijeni smjer“ financiran od Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Program je usmjeren  na djecu i mlađe punoljetne osobe koji imaju neki oblik poremećaja u ponašanju, roditelje i članovima njihovih obitelji. Namjera je ovim programom smanjiti institucionalizaciju te unaprijediti broj i kvalitetu izvaninstitucijskih socijalnih usluga za djecu i mlade s problemima u ponašanju te utjecati na veću dostupnost socijalnih usluga za navedenu skupinu.

Uz tretman na bio/neurofeedback uređaju provode se savjetodavni individualni i grupni rad te usluga stručne podrške

AlenDuka dizajn >