Zajednica Susret će idućih 36 mjeseci provoditi još jedan u nizu novih programa/projekata. Riječ je o programu  „Promijeni smjer“ koji smo prijavili na  poziv „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje 2023. do 2025.“ Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Program je prijavila Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“ u partnerstvu s Domom za ovisnike Zajednica Susret, a usmjeren je na djecu i mlađe punoljetne osobe koji imaju neki oblik poremećaja u ponašanju i članovima njihovih obitelji.

Smisao programa je pružanje usluga u zajednici i smanjenje institucionalizacije, kroz psihosocijalnu podršku, individualne razgovore, grupe i tretmane na neurofeedback uređaju koji smo nabavili iz prethodnog europskog  projekta. Provodit ćemo ga kroz individualni i grupni rad te uslugu tretmana Bio/ neurofeedback uređajem i pružanjem usluge stručne podrške i supervizije.

Želimo ovim programomsmanjiti institucionalizaciju teunaprijediti broj i kvalitetu izvaninstitucijskih socijalnih usluga za djecu i mlade s problemima u ponašanju te utjecati na veću dostupnost socijalnih usluga za navedenu skupinu uz jačanje razvoja suradničkih odnosa među različitim pružateljima usluga.

Kroz aktivnosti ćemo savjetovati, voditi i motivirati roditelje na pojačanu brigu i nadzor djeteta, te povećati razinu stručnog rada s djecom i mladima s poremećajima u ponašanju.

Ovaj program zasigurno će doprinijeti jačanju pozitivnih životnih stavova i socijalnih vještina korisnika. U nastojanjima da to i postignemo, provodit ćemo radionice za djecu i mlade s problemima u ponašanju, pružati psihosocijalnu podršku i savjetovanje djeci, mladima i  članovima njihovih obitelji, te uslugu uslugu neurofeedback-a.

Poseban naglasak ovog programa je upravo u dostupnosti  usluge tretmana BIO/Neurofeedback uređajem koji je, relativno, nova usluga za koju redovni termin u sustavu korisnici iznimno dugo čekaju.

U Zajednici Susret je usluga kroz ovaj projekt besplatna i dostupnija nego u sustavu.

Neurofeedback je terapijska metoda bazirana na praćenju električne aktivnosti mozga (EEG-a) i davanju povratne informacije. Neki poremećaji povezani su sa specifičnim obrascima moždane aktivnosti. Pomoću ove metode moguće je trajno promijeniti „loše“ obrasce i jednostavno naučiti mozak da funkcionira bolje te time smanjiti ili u potpunosti ukloniti simptome poremećaja kao što su:

  • poremećaji pažnje/hiperaktivni poremećaj (ADHD)
  • poremećaja raspoloženja (depresije)
  • poremećaja spavanja (nesanice, teškog usnivanja, čestog buđenja)
  • tjeskobe i različitih strahova
  • stresa i otklanjanja posljedica stresa
  • loše koncentracije
  • poteškoća u učenju
  • glavobolja i migrena.

Veselimo se našem novom programu i novim korisnicima koji će u našem savjetovalištu u Zagrebu dobiti dodatne izvaninstitucijske usluge.

AlenDuka dizajn >