Radionicu “USVAJANJE VJEŠTINA NOŠENJA SA STRESOM“ održali smo u utorak, 7.11.2023. s korisnicima suradničke ustanove Centar Dugave.

Stres je obrazac emocionalnih i fizičkih reakcija koje prati subjektivan osjećaj preopterećenosti i koje nastaju kao reakcija na određene događaje. Stresori nam mogu biti škola, učenje, odnosi s prijateljima, partnerima, obitelji, razne iznenadne situacije i neugodne emocije koje nam se javljaju tijekom života. Važno je prihvatiti i osvijestiti ono što nam uzrokuje stres i nelagodu kako bismo mogli raditi na sebi i olakšati svakodnevnicu.

Kako bismo znali odgovoriti na izvor stresa, uspješno se prilagoditi novonastaloj situaciji te spriječiti štetan utjecaj izvora stresa na zdravlje, prvo moramo prepoznati da se nalazimo u stanju stresa.

Neki od simptoma stresa koji nam u tome mogu pomoći i ukazati da nešto valja poduzeti su: promjena tjelesne težine, glavobolje, probavne smetnje, psihosomatska oboljenja – čir na želucu, povišen tlak, srčane tegobe, astma, kožne bolesti, alergije i drugo; promjene u ponašanju (pretjerana ovisnost o drugima ili povlačenje/izolacija iz socijalnih kontakata, povećano konzumiranje kave, alkohola, hrane, pretjerano pušenje, problemi sa spavanjem, nedostatak apetita, gubljenje stvari, svadljivost i sl. );emocionalne posljedice ( tjeskoba, bijes, nemir, razdražljivost, krivnja, tuga, ravnodušnost, pretjerana osjetljivost, česte promjene raspoloženja i sl.): kognitivne smetnje: smetnje pamćenja i koncentracije, nejasnoća i konfuzija u mišljenju, neodlučnost, izrazito mijenjanje stavova o ljudima, životu, budućnosti, katastrofična očekivanja i sl.

Korisna radionica našim korisnicima protekla je u ugodnoj atmosferi i razmjeni iskustava.

Radionica je dio aktivnosti iz programa „Promijeni smjer“ koji je smo prijavili na poziv „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje 2023. do 2025.“ Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Usmjeren je na djecu i mlađe punoljetne osobe koji imaju neki oblik poremećaja u ponašanju i članovima njihovih obitelji.

AlenDuka dizajn >